«Pepe, obre els ulls o et quedaràs sol»

0
82

Durant el mes de maig l’ONGD salesiana Bosco Global va compartir amb els joves del Centre Juvenil salesià de Carmona el taller «No te cortes» sobre igualtat, relacions tòxiques i violència de gènere a través del visionat de curtmetratges. Aquesta activitat s’emmarca dins del programa Genera Igualtat que Bosco Global duu a terme amb el suport de l’Agència Andalusa de Cooperació Internacional per al Desenvolupament (AACID).

A continuació es comparteix un dels materials que va servir per a la reflexió, el curt «Telefonet» de la Asociación de Mujeres Cineastas y de Medios Audiovisuales (CIMA).

A partir del visionat, es va proposar al grup que actuessin com a amics i amigues dels protagonistes: els nois havien d’escriure un Whatsapp a ella (a qui van posar el nom de «Lorena») i les noies a ell (a qui van triar donar-li el nom de «Pepe»).

Al següent vídeo es comparteix el resum de les seves aportacions, de les quals destaca el consell d’una de les joves al protagonista del curt: «Pepe, obre els ulls o et quedaràs sol»; un advertiment per reflexionar sobre la masculinitat tòxica i un recordatori que del masclisme se’n pot sortir, aprenent a trencar amb els estereotips de gènere i els mites maliciosos sobre l’amor romàntic com un parany sense sortida, especialment per a les dones.

Contra aquesta concepció, el grup va proposar una idea de l’amor romàntic com a relació sana, basada en el respecte i la cura mútua, l’empatia i la igualtat, trencant així amb la glorificació de les relacions de parella com un camí de patiment, grans passions i gelosia que segueix venent el cinema, les sèries en streaming i la música. I precisament amb aquest missatge es va tancar el taller: «qui t’estima bé, no et farà patir. I si dius que estimes una persona, no li causis patiment».

La entrada «Pepe, obre els ulls o et quedaràs sol» se publicó primero en Salesianos España.